Transformatie & renovatie van een bestaand schoolgebouw (1975) in Zoetermeer ten behoeve van de huisvesting van een vestiging van het Pleysier College.
Na intensief overleg met de gebruiker aangaande de onderwijsmethode zoals toegepast door het Pleysiercollege, is gekozen om in het centrum van het gebouw, het hart, een warmkleurige aula te ontwerpen, welke elke ochtend als verzamelpunt dient voor de leerlingen om vandaaruit naar hun eigen groepsruimte te vertrekken. De verkeers- en groepsruimten zijn bewust in lichte neutrale tinten gematerialiseerd om te voorzien in een ruimtelijke eenduidigheid.
Aansluitend aan de aula is een professionele keuken ingericht met een uitgiftemeubel naar de aula. Er wordt daar door de leerlingen eten klaargemaakt binnen onderwijskundige kaders, maar ook, in de avonduren, voor de buurtbewoners.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Pleysier College
Adviseur installatie: Gemeente Zoetermeer
BVO: 1.250 m2
(foto’s: Arie Kuipers)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Transformatie van een bestaand schoolgebouw.
Een bestaand vierklassig schoolgebouw (1971) in Zoetermeer is inpandig 'gestript' tot aan de hoofddraagstructuur. Het ontwerp voor de nieuwe gebruiker heeft zich hierin genesteld zonder opvallend aanwezig te zijn. Door het gebruik van lichte kleuren in de afwerking lijken de compacte ruimten groter en hoger dan ze in werkelijkheid zijn. De oorsponkelijke entree aan de achterzijde van het gebouw is vervangen door twee stuks nieuwe entrees aan het schoolplein. Deze zorgen voor de benodigde functionele tweedeling in het Informatie Centrum Onderwijs Zoetermeer (ICOZ).
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (Regsam) & Time Out Zoetermeer
Adviseur Installaties: Gemeente Zoetermeer
BVO: 514 m2
(foto’s: Anita Servaas)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Op verzoek van het Ministerie van Justitie is een vergaderruimte gecreëerd ter aanvulling op de bestaande accommodatie van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties in Zoetermeer.
Mede door de inspirerende inbreng van alle betrokkenen, zowel aan de kant van de opdrachtgever, de gebruikers, als de ontwerpers, is vanuit een helder concept een zorgvuldig vormgegeven, flexibele vergaderaccommodatie gerealiseerd met een chique uitstraling.
Het heldere concept is vooral te herkennen in de eenvoud welke is gehanteerd bij de ruimtelijke indeling. De zorgvuldige vormgeving vertaalt zich naar de met veel gevoel voor detail ontworpen vaste inrichting. De flexibiliteit komt vooral tot uiting in het speciaal voor dit project ontworpen kastensysteem. Doordat de twee centrale vleugels van deze kastenwand om hun eigen as kunnen draaien, is een zeer gevarieerd te gebruiken vergaderaccommodatie gecreëerd. De chique uitstraling is te danken aan de toegepaste materialen en kleuren.
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Gebruiker: Ministerie van Justitie, afdeling Meldpunt Ongebruikelijke Transacties
Adviseur Installaties: Smits van Burgst
BVO: 330 m2
(foto’s: Arie Kuipers)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Uitbreiding van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
De Keerkring is een ZMLK-school met twee vestigingen (so en vso) in Zoetermeer. I.v.m. een groeiend aantal leerlingen was er behoefte aan een uitbreiding met vier lesruimten en diverse personeelsruimten.
I.v.m. budgetstromen is er gekozen om in twee fasen te werken. De ontworpen uitbreiding betreft fase 1. De uitbreiding wijkt in schaal en materialisatie af van het bestaande eenlaagse schoolgebouw (1980) en de direct omliggende bebouwing. Hiermee fungeert het volume zowel als een ‘entreegebouw’ van de woonwijk maar benadrukt tevens de aanwezigheid van de school. Het gebouw heeft vanaf de oorspronkelijke bouw naast de onderwijsactiviteiten altijd een buurtfunctie gehad (kerkdiensten, toneelclub etc.).
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Stichting RESPONZ
BVO uitbreiding: 450 m2
(foto’s: Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Nieuwbouw hotel.
Het Grand Winston is een viersterren hotel met 230 tweepersoonskamers, zeven juniorsuites, zeven executive suites en zeven appartementen. Het hotel beschikt over verschillende conferentiezalen, een bar/lounge, brasserie en à la carte restaurant.
Op de rand van het stationsgebied van de gemeente Rijswijk en het bedrijventerrein Plaspoelpolder is voor de locatie een helder architectonisch concept ontwikkeld als antwoord op een krappe stedelijke locatie en een amorfe bebouwde omgeving. De hoofdvorm van het hotel is bepaald door de Z-vormige locatie en de vereiste bereikbaarheid van het op het terrein aanwezige tracé van hoogspanningskabels.
Als weerwoord op die omgeving is bovendien gekozen voor een zekere abstractie in de architectonische vormgeving. De architectuur van het exterieur toont daarnaast verwantschap met de kantoortypologie, in aansluiting op de omringende bebouwing.
Het interieur daarentegen is vormgegeven als een stijlvolle en feestelijke eigen wereld, los van de urbane context.
Opdrachtgever: Chagall Holding
Adviseur interieur: Concrete Architectural Associates
Adviseur installaties: Intechno ingenieursburo
Adviseur constructie: Ingenieursbureau Smit Westerman
BVO: 13.000 m2
(foto’s: Gerard van Santen & Concrete)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Aanpassen hoofdentree EWI-gebouw, TU Delft
Het EWI-gebouw (1969, Bruggen, Drexhage, Sterkenburg & Bodon) is een gebouw aan de Mekelweg in Delft op de campus van de TU Delft . Met een hoogte van 90 meter is het gebouw het hoogste van Delft na de Nieuwe Kerk. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica is hier ondergebracht.
Het gebouw is aangemerkt als gemeentelijk monument.
De hoofdentree aan de Mekelweg is aangepast aan de toegenomen capaciteitsvraag. De twee bestaande tourniquetdeuren zijn vervangen door een modern blauwglazen volume met snelwerkende schuifdeuren welke voldoen aan de vereiste doorstroomcapaciteit.
Opdrachtgever: TU Delft, Directie Facilitair Management & Vastgoed (FMVG)
Gebruiker: Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica
(foto’s: Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Renovatie van de Extra Beveiligde Rechtbank in Amsterdam – Osdorp.
Vanaf 1997 is de EBR gehuisvest in een voormalig kantoorpand in Amsterdam – Osdorp. Deze van oorsprong als tijdelijk bedoelde locatie is in de loop der jaren meerdere malen aangepast aan de wijzigende logistieke en beveiligingsvereisten voor de aldaar gehouden rechtszaken. Aangezien deze aanpassingen met de insteek van tijdelijkheid waren uitgevoerd en de gebruiker langere tijd gebruik wilde maken van deze locatie, werd het tijd voor een structurele renovatie.
Belangrijkste uitgangspunten binnen het (interieur) ontwerp zijn verbeteringen in beveiligingsaspecten en logistiek in het gebouw. Daarnaast is in de materialisatie en kleurstelling gekozen voor lichte tinten ter compensatie van het gebrek aan daglicht.
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Gebruiker: Rechtbank Amsterdam
Adviseur Installaties: Smits van Burgst
BVO: 2.800 m2
(foto’s: Arie Kuipers)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Verbouwing en uitbreiding van een basisschool in Zoetermeer. Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van een aantal noodlokalen heeft de school een uitbreiding met vier lesruimten op het bestaande gebouw (1988) gekregen. Aangezien de bestaande constructie geen extra last kon dragen, hebben wij in overleg met de constructeur een ‘tafelblad op vier poten’ voorgesteld. De vier stalen ‘poten’ voeren door het bestaande dak naar een eigen fundering. Op het betonnen tafelblad is een lichte opbouw ontworpen (staal & houtskelet). De twee vereiste vluchtwegen zijn inpandig opgelost in een ruimtebesparend ‘wokkeltrappenhuis’ waarin twee volledig brandwerend gescheiden trappen naar de begane grond voeren.
Op de begane grond is de aula vergroot met een podium door een deel van de patio te overbouwen.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Unicoz onderwijsgroep
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
Adviseur constructies: Ingenieursbureau Smit Westerman
BVO Uitbreiding: 565 m2
(foto’s: Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Renovatie & upgrading van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
Daltonbasisschool De Springplank is gehuisvest in een gebouw uit 1980 en was hoognodig aan een grondige renovatie toe. Zowel de buitenschil als het interieur van de school is aangepast aan de eisen van deze tijd.
Door een uitgekiende bouwfasering kon de school tijdens de verbouwing deels in gebruik blijven.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: OPOZ
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
BVO: 1.310 m2
(foto’s Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Uitbreiding en verbouwing van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
Aan een basisschool in Zoetermeer (1970) is een aula toegevoegd zodat twee interne lokalen, die tot dan als aula functioneerden weer hun oorspronkelijke functie als lesruimte terugkregen.
Het cilindervormige volume en gevelbekleding reageren op het verloop van de zonnestand. De ochtendzon heeft vrij spel. De gevelbekleding wordt meer gesloten naarmate de zon zich in zuidelijke richting beweegt. Hierdoor wordt een ongewenste opwarming van de ruimte voorkomen met behoud van voldoende daglichttoetreding.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Unicoz onderwijsgroep
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
Adviseur constructie: Adviesbureau Kaskon b.v.
BVO verbouwing & uitbreiding: 400 m2
(foto’s Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Uitbreiding en verbouwing van een woning in Rijswijk (ZH).
Op een prachtige locatie, gelegen aan het Schiekanaal, tussen Delft en Rijswijk, is een fraaie woning (1906) aan de achterzijde voorzien van een uitbreiding op de eerste verdieping.
Tevens is de achtergevel over de volle hoogte van de woning herontworpen en vormt zo een geheel met het toegevoegde volume op de eerste verdieping.
Het geslaagde eindresultaat is voor een belangrijk deel het gevolg van een zeer prettige samenwerking met de opdrachtgevers.
Opdrachtgever: Particulier
Adviseur constructie: Broersma, Ingenieursburo voor Beton- en Staalconstructies
Aannemer: Bouwbedrijf G.M. Lispet
BVO: 182 m2
Integratie van een kinderdagverblijf (KDV) in een bestaand schoolgebouw.
In een bestaand schoolgebouw (1988) is op zorgvuldige wijze een kinderdagverblijf ontworpen. Het betreft de leeftijdsgroep van 0 t/m 4 jaar en deze zijn georganiseerd in verticale groepen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat in deze prille fase van een kinderleven alle ontwikkelingsfasen uitvoerig aan bod komen. Inrichting, kleurstelling en veiligheidsvoorzieningen zijn hier volledig op afgestemd. Voor dit project hebben wij tezamen met de hierin gespecialiseerde interieurbouwer Storm & Zoon maatwerk vast meubilair ontworpen die aan alle geldende ergonomische en veiligheidseisen voldoen.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Kern Kinderopvang Zoetermeer
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
Maatwerk meubels: Storm & Zoon, Bouw- en Interieurtechniek
BVO Kinderdagverblijf: 370 m2
(foto’s: Arie Kuipers)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Uitbreiding & Renovatie van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
Basisschool De Spelevaert is gehuisvest in een gebouw uit 1980 en was, naast een uitbreiding, toe aan een renovatie van zowel het interieur als het exterieur.
Een van de lokalen in de uitbreiding is zo ontworpen dat deze kan functioneren als buitenschoolse opvang en als reguliere lesruimte.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker school: Unicoz onderwijsgroep
Gebruiker BSO: Kern Kinderopvang
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
Adviseur constructie: 4Construct bv
BVO: 3.600 m2
(foto’s: Anita Servaas & Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Aanpassen brandveiligheidsvoorzieningen gebouw chemische techologie TU Delft.
De bestaande brandveiligheidsvoorzieningen in het gebouw waren hoognodig toe aan een opwaardering. Op basis van een raportage van brandveiligeidsadviseur TAC zijn in het bestaande gebouw diverse bouwkundige en installatietechnische aanpassingen verricht.
De vereiste vluchttrappenhuizen zijn, als ware het folly's, in de binnentuinen geplaatst.
Opdrachtgever: TU Delft, Directie Facilitair Management & Vastgoed (FMVG)
Gebruiker: TU Delft, Chemische Technologie
Adviseur brandveiligheid: Technisch Advies Centrum, brandveiligheid b.v. (TAC)
BVO gebouw: 27.200 m2
(foto’s: Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
In nauw overleg met onze opdrachtgever zijn er in buurtschap Oude Leede acht jongerenwoningen gerealiseerd in de voormalige Margrietschool (1923). De Margrietschool is een gemeentelijk monument. De woningen zijn opgeleverd in de sociale huursector.
Aan dit project is door het Stadsgewest Haaglanden de WoonAward 2007 toegekend.
De jury vindt het een moedig project, gerekend vanuit de corporatie (Rondom Wonen), omwille van het financiële risico en vanwege het moeilijke traject door een monumentaal pand te transformeren. De binding met de buurt, met behoud van het specifiek dorpse karakter in architectuur en bewoning maken het een slim en dierbaar project, aldus de jury.
Opdrachtgever: Stichting Rondom Wonen, Pijnacker
Adviseur constructie: Broersma, Ingenieursburo voor Beton- en Staalconstructies
Aannemer bouwkundig: Aannemersbedrijf Schotte bv
Aannemer installatie W: Mercurius BV
Aannemer installatie E: Velux Elektrotechniek
BVO: 975 m2
(foto’s: Gerard van Santen & Marjolein Bouwens)
(Opgeleverd bij Meijer & Van Eerden Architectenbureau)
Verbouwing van een woning (1926) in de villawijk Marlot (Den Haag)
Aan de Blauwe Kamerlaan is een onbruikbare zolderruimte van een fraaie villa getransformeerd tot een extra te benutten verdieping.
Het 91 hectare grote landgoed Marlot is in 1917 voor een miljoen gulden door de gemeente Den Haag aangekocht. Daarmee ging het proces van start dat zou leiden tot een van de meest homogene voorbeelden van de Nieuwe Haagse School.
Van meet af aan wilde de gemeente er een luxe villawijk van maken, zoals eerder in Houtrust en Vogelwijk. Maar in genoemde wijken vond men achteraf de bebouwing te rommelig, te versnipperd. Marlot moest meer een esthetische eenheid gaan vormen. Aanvankelijk ging het om ongeveer een derde deel van Marlot, waarvoor drie architecten: Brandes, Verschoor en Hellendoorn, kant en klare villa’s ontwierpen. Het aantal gegadigden voor de ontwerpen van Co Brandes oversteeg die van de andere twee ontwerpers dermate, dat in 1925 werd besloten om Brandes de rest van het villapark te laten bouwen.
De wijken Marlot en het aangrenzende Reigersbergen hebben de status van ‘Rijks beschermd stadsgezicht’.
Opdrachtgever: Particulier
Adviseur constructie: Piers Raadgevend Ingenieurs B.V.
BVO: 310 m2
(foto’s: Gerard van Santen & Marjolein Bouwens)
DYLUNIO beschikt over de mogelijkheden om realistische driedimensionale beelden te genereren van uw project.
In alle fasen van de planvorming geeft een driedimensionale weergave een beter inzicht in hoe het plan er straks in werkelijkheid gaat uitzien.
Vanaf de start van de planvorming werkt DYLUNIO zowel in 2D (plattegronden, gevels, doorsneden) als in 3D (schetsen, massastudies, realistische renders).
Een actuele ontwikkeling is de mogelijkheid om in 3D te printen. De kwaliteitsmogelijkheden van deze printers ontwikkeld zich in razend tempo. DYLUNIO kan ook uw project in 3D laten printen!
Uitbreiding & aanpassing van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
Het Atrium is een school voor praktijkonderwijs. De benodigde uitbreiding betreft twee extra lesruimten in een bestaande patio. Aan het uiteindelijke ontwerp van de uitbreiding is een gedegen haalbaarheidsstudie voorafgegaan waarin diverse varianten zijn getoetst op haalbaarheid. In het gehele gebouw zijn verder in nauw overleg met opdrachtgever en gebruiker diverse benodigde aanpassingen en verbouwingen verricht.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ)
Adviseur installaties: Smits van Burgst
Adviseur constructie: Steens BV
BVO uitbreiding: 180 m2
BVO gebouw: 3.750 m2
(foto’s: Gerard van Santen)
(Opgeleverd bij Architektenburo Bleeker bv)
Upgrading buitenschil & buitenruimten van een bestaand schoolgebouw in Zoetermeer.
Het Atrium is een school voor praktijkonderwijs. Aansluitend op sloop en nieuwbouw van een naastgelegen schoolgebouw met bijbehorende aanpassingen aan de buitenruimten besloot Gemeente Zoetermeer en SSVOZ om ook de buitenschil en buitenruimten van Het Atrium zowel technisch als esthetisch te renoveren. Het plein aan de voorzijde van de school is ontdaan van fietsenbergingen en voorzien van speciaal ontworpen betonnen zitmeubilair. De hoofdentree is voorzien van een nieuwe 'zwevende' ronde luifelconstructie.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer & SSVOZ
Gebruiker: Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ)
Adviseur installaties: Gemeente Zoetermeer
Adviseur constructie: W.A. van Vark, adviseur bouwtechniek
BVO gebouw: 3.750 m2
(foto’s: Anita Servaas)
(Opgeleverd bij Meijer & Van Eerden Architectenbureau B.V.)